
Antokyany prodlužují trvanlivost rajčatAnthocyanins double the shelf life of tomatoesVědci z britského
Antokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty ve vakuolách některých buněk. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů. Barva se mění v závislosti na pH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré. Používá se jako potravinové barvivo s označením E163. Jedná se o bezpečné aditivum, u kterého nejsou známy nežádoucí vedlejší účinky. Tvoří přirozenou součást lidské potravy. Dodává červenému vínu známé pozitivní terapeutické efekty, posiluje stěny cév. Vědecký tým z John Innes Centre ve svém pokusu využil dva geny hledíku (Antirrhinum)
Delila (Del) a Rosea1 (Ros1). Tyto, společně s kontrolním promotorem E8, vložil do rajčete, čímž
se zvýšila exprese genů zodpovědných za biosyntézu antokyanů, a získali tak intenzivně fialové rajče
– viz foto. Zdroj:
http://download.cell.com
2014-01-09
|
Reminder to content type on to
|