


BIOTRIN®![]()
Dne 17. 2. 2014 publikoval tiskový mluvčí Zelených Jan Žáček článek o tom, že Česká republika promarnila šanci postavit
se proti GMO. Zástupci ČR se totiž zdrželi hlasování, čímž nepřímo podpořili uvedení odrůdy geneticky modifikované
kukuřice 1507 do oběhu. „Je resistentní proti škůdcům z řádu motýlů a byla geneticky upravena tak, aby produkovala
pesticidní Bt-toxin a odolávala herbicidu glufosinate ammonium. Považujeme za nepřijatelné, aby takové plodiny směly
být volně šířeny do české přírody,“ uvedl důvod rozhořčení Ondřej Mirovský, expert Zelených na životní prostředí.
Co k tomu dodat? Je to expert „zelených mužíků“ říkával prof. RNDr. Jaroslav Drobník, CSc.…
2014-03-25
Situace v EU je taková, že s pěstováním GM plodin souhlasí jen velmi málo států. Pro je samozřejmě Španělsko, největší
současný pěstitel geneticky modifikované Bt- kukuřice MON810 v Evropě, pak Portugalsko a v poslední době Velká Británie.
Švédsko a Finsko nejsou proti, ale těm to může být víceméně jedno, kukuřici nepěstují vůbec. Nizozemsko obrátilo
a místo dříve vstřícného postoje hlasovalo v případě GM kukuřice 1507 firmy Pioneer-DuPont proti schválení. Prý
je to stanovisko jejich Parlamentu. Ostatní jsou tvrdě proti, tradičně Rakousko a nyní zejména Francie. Také nové
státy jako je Bulharsko, Chorvatsko, Polsko prohlásily, že usilují o to být GMO- free zemí, tedy bez GMO vůbec.
…
2014-03-17
V červnovém vydání Světa biotechnologií jsme informovali o geneticky modifikované sóje společnosti Pioneer, která
přináší výhody potravinářským firmám i spotřebitelům. Modifikace 305423 s obchodním názvem Plenish™ se vyznačuje
vysokým podílem kyseliny olejové, nejsou v ní trans nenasycené mastné kyseliny a obsahuje méně nasycených tuků než
jiné sojové oleje. Díky těmto vlastnostem je olej stabilnější při smažení i při skladování a zároveň je přijatelnější
z hlediska zdravé výživy…
2014-03-10
Schvalování nových GM produktů v EU zpomaluje
![]() Approvals of GM crops in the EU is slowing down
V lednu t.r. vydala EuropaBio zprávu o stavu schvalování nových GM produktů v EU. Z pohledu moderních biotechnologií
se nejedná o zprávu pozitivní. Povolování nových GM produktů v EU totiž zpomaluje. Od roku 2010 se každoročně schválí
méně GM produktů než v roce předchozím. Klesá také počet podaných žádostí a dokonce se objevily i žádosti, které
byly ze schvalovacího procesu staženy (šlo o GM plodiny určené k pěstování v EU)…
2014-03-03
V souvislosti s nerozhodným hlasováním o povolení pěstování GM kukuřice 1507 v Radě donutily členské státy a Evropská
komise řecké předsednictví EU, aby znovu zahájilo diskuse o právním předpisu, který umožní členských státům na svém
území zakázat pěstování GM plodin, schválených v rámci EU.…
2014-02-18
Dvanáct let trvající schvalovací řízení o pěstování geneticky modifikované kukuřice 1507 (odolné vůči housenkám
zavíječe kukuřičného) v EU se pomalu blíží k závěru. Rozsudek Soudního dvora EU donutil Evropskou komisi předložit
návrh povolení Radě k hlasování.…
2014-02-18
Games Clive, ISAAA, autor studie
![]()
2014-02-17
Zatímco je v Číně rýže nejdůležitější potravinou, je kukuřice stále nejdůležitějším zdrojem krmiv. „Phytase-maize“
je kukuřice geneticky modifikovaná, aby obsahovala enzym fytázu. Klasická kukuřice totiž obsahuje fytáty, v nichž
je vázaný fosfor, ale monogastrická zvířata jako jsou vepři nebo drůbež nedokáží pomocí svých trávicích enzymů fytáty
rozkládat. Z toho vyplývá, že důležitý stavební prvek fosfor odchází z těla zvířat prakticky nevyužit. Fytáza je
činitel, který fytáty štěpí a zvířata lépe prospívají. Navíc není tak vysoký obsah fosforu v jejich exkrementech
a nezatěžuje tolik životní prostředí…
2014-02-17
![]() Controls of GMO handling in the Czech Republic are thorough
Na konci loňského roku zveřejnila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) informace ke kontrolám GMO, které provádí
v ČR. Z přehledu, který je uveden na internetových stránkách ČIŽP, vyplývá, že dozorování nakládání s GMO v ČR je
důkladné a pestré. ČIŽP totiž provádí kontrolu na všech úrovních nakládání s GMO, od uzavřeného nakládání (kontrola
skleníků a laboratoří, včetně vybavení požadovaného pro stanovený stupeň rizika), přes uvádění do životního prostředí
(kontrola polních pokusů - dodržování stanovených podmínek a parametrů rozhodnutí) až po uvádění do oběhu (kontrola
pěstitelů GM plodin, řešení problematiky příměsí GMO v osivu, kontrola uvádění do oběhu nepovolených GMO apod.)…
2014-02-10
Proč někteří nechtějí označování GM potravin
Why somebody do not want to label biotech food
V
![]()
2014-02-09
![]() New platform for GMO
EuropaBio spustila novou digitální platformu na podporu GMO. Tato online platforma se jmenuje Growing Voices a klade si za cíl dát větší prostor (hlas) zastáncům GMO,
kteří nejsou součástí biotechnologického průmyslu. EuropaBio si tímto krokem slibuje zjednodušení dialogu mezi spotřebiteli
a experty z oblastí, jakými jsou např. farmacie nebo potravinářský průmysl i umožnění lepšího dialogu s akademiky
nebo politiky. …
2014-01-30
![]() Feeding study do not show any adverse effects of GM corn on laying hens
Na Čínské zemědělské univerzitě provedli výzkumnou studii, která sledovala, jak budou reagovat nosnice na krmivo
obsahující geneticky modifikovanou (GM) kukuřici BVLA430101. Jedná se o transgenní kukuřici transformovanou mikrobiálním
genem pro fytázu phyA. Fytáza, která se podílí na rozkladu kyseliny fytové, má velký význam ve zvyšování nutriční
hodnoty krmiv pro monogastrické živočichy, tedy i nosnice.…
2014-01-26
Schvalovací proces(Authorisation procedure- situation)Řízení o uvedení kukuřice 1507 na trh v EU, včetně pěstování, probíhá už od r. 2001, tedy celkem 12 let. Tehdy firma Pioneer podala příslušnou žádost podle směrnice 2001/18/ES. O návrhu povolení hlasovaly členské státy v únoru roku 2009, výbor však nedospěl k rozhodnutí. Tribunál Soudního dvora EU (ESD) dal v září 2013 za pravdu firmě Pioneer, která žalovala Komisi za nečinnost. Po hlasování v únoru 2009 totiž Komise neposlala návrh rozhodnutí do Rady, podle pravidel rozhodovacího procesu Unie…
2014-01-13
![]() Anthocyanins double the shelf life of tomatoes
Vědci z britského John Innes Centre objevili, že zvýšením obsahu antokyanů v rajčatech se může prodloužit jejich
doba trvanlivosti a tedy i prodejnosti v obchodech. O tomto objevu podávají detailnější informace ve své zprávě
nazvané Anthocyanins Double the Shelf Life of Tomatoes by Delaying Overripening and Reducing Susceptibility to Gray
Mold…
2014-01-09
Důvodem je strach, který ovládá náš evropský kontinent. Proč se bojíme toho, z čeho jinde strach nemají? To obsáhle
vysvětluje ve svém článku autor prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.
Popisuje osud původně na trhu úspěšného geneticky modifikovaného rajčete Flavr Savr, mediální show vedené proti GMO postavené na pochybných výsledcích t.zv. „vědeckých studií“, nešikovnou evropskou regulační politiku a z toho plynoucí dobrovolný ústup biotechnologických firem z Evropy. Zabývá se také evropskými specifiky ve srovnání s Amerikou, kde GMO nepředstavují zásadní problém…
2014-01-02
Nedávno vyšla zpráva Institute for Responsible Technology (IRT), kde je konzumace GM potravin spojována se vznikem
alergických reakcí vedoucích ke střevním poruchám, celiakii či až k autoimunitním poruchám (celiakie = přecitlivělost
na lepek). Podle IRT je takovými alergickými reakcemi postiženo 18 milionů Američanů a viníkem jsou podle zprávy
mj. GM plodiny, zejména pak Bt toxin a glyfosát. Na základě toho začali v Americe někteří doktoři předepisovat diety
bez GMO.…
2013-12-26
Požadavky vědců na zmírnění regulačního systému GMO v EU, dodržování zákonů aj.Dne 16. října 2013 byl jménem PRRI (Public Research and Regulation Iniciative) a několika zemědělských organizací zaslán následující dopis hlavním představitelům Evropské unie, ve kterém bylo opět vyjádřeno znepokojení nad dopady politiky EU týkající se GMO... Nové zprávy o BIOTRINUOd nového roku nás čeká několik změn, o kterých Vás chceme informovat. V první řadě se, díky novému Občanskému zákoníku, změníme na nový subjekt, a sice „Spolek“. Tento fakt nás zatíží administrativně, ale nemělo by to být nic fatálního. Horší je, že se nám nepodařilo získat pro příští rok finance na Svět biotechnologií. Proto jsme nuceni tuto aktivitu po řadě let ukončit...
2013-12-19
![]() Spain reduced maize imports thanks to Bt maize
Španělsko mezi lety 1998 – 2013 zredukovalo dovozy kukuřice do země, a to o cca 853 tis. tun, což odpovídá úsporám
ve výši 156 mil. EUR. Hovoří o tom zpráva španělské organizace Antama Foundation, která nese název 15 let pěstování
Bt kukuřice ve Španělsku: ekonomické, sociální a environmentální benefity (15 years of Bt maize cultivation in Spain:
Economic, social and environmental benefits). Již z názvu je tedy zřejmé, že výše uvedený přínos je spojován s pěstováním
Bt kukuřice.…
2013-12-16
První potravina z GM živočicha je blízko spotřebitelům. Kanada povolila americké biotechnologické firmě AquaBounty
Technologies Inc. export až 100 tisíce jiker GM lososa ročně z umělé líhně na Ostrově prince Edwarda (kanadská pobřežní
provincie) do Panamy.
Prozatím se tedy nejedná o povolení konzumace GM lososa ani jeho jiker. Nicméně, tento krok umožní firmě AgquaBounty zvýšit produkci GM lososů na obou zmiňovaných lokalitách, kde byli prozatím chováni pouze pokusně v menším měřítku…
2013-12-09
BIOTECHNOLOGIE VE VÝZKUMU ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN A KOMERCIALIZACEDokument OECD o nízkých příměsích GM materiálu v osivechOrganizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v září zveřejnila výslednou zprávu projektu „Přítomnost nízkých příměsí transgenních rostlin v osivech a komoditách, které mohou sloužit jako osivo: hodnocení rizika/bezpečnosti pro životní prostředí, dostupnost a použití informací“ („Low Level Presence of Transgenic Plants in Seed and Grain Commodities: Environmental Risk/Safety Assessment, and Availability and Use of Information“)... BIOTECHNOLOGIE V LÉČENÍVíte že...Víte, že byla vydána kniha „Biologická léčiva – teoretické základy a klinická praxe?“ Autoři: M. Fusek, L. vítek, J. Blahoš jr., M. Hajdúch, T. Ruml a kolektiv. Biologická léčiva jsou látky, které se připravují biotechnologickými procesy, ale na rozdíl např. od výroby antibiotik je při výrobě biologických léčiv nutné vnesení cizorodé genetické informace do hostitelského organizmu. To mohou být buňky E. coli, Saccharomyces cerevisie a jiné...
2013-12-03
![]() ![]() Seralinis study linking GM maize to rat tumours is retracted
Mezinárodní vědecký časopis Food and Chemical Toxicology vyřadil ze svých vědeckých
publikací kontroverzní článek, který tvrdí, že GM kukuřice způsobuje nádory u potkanů. Článek prof. Seraliniho a
jeho týmu byl původně odsouhlasen recenzenty časopisu a publikován v minulém roce (viz Séralini, G.-E.
et al. Food Chem. Toxicol. 50, 4221–4231; 2012).
Reakcí na něj byla bouře protestů jiných vědeckých týmů, včetně EFSA nebo německého federálního institutu pro hodnocení rizik v Berlíně – BfR.…
2013-12-03
![]() GM Food Labeling Rejected in Washington State
V článku ze dne 4.11.2013 "USA: označování GM potravin bude stát spotřebitele peníze" jsme informovali o chystaném
referendu ve státě Washington, které se týkalo hlasování o Iniciativě 522. Ta vybízela k povinnému značení potravin
vyrobených z GMO. Velkým oponentem této iniciativy byla mj. i Washingtonská akademie věd. Voliči ve Washingtonu
nakonec rozhodli, že takové značení potravin nebude…
2013-12-01
Počátkem listopadu vydala Evropská komise povolení pro dovoz dvou nových typů geneticky modifikovaných kukuřic a
jejich použití do krmiv, případně i při výrobě potravin. Jedná se o hybridy s několika vloženými transgeny pro odolnost
vůči škůdcům a toleranci k herbicidům, povolení se nevztahuje na pěstování…
2013-11-18
![]() FAO publication about Biotechnologies at Work for Smallholders
Mezinárodní organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) vydala publikaci o přínosech biotechnologií pro drobné
zemědělce a rybáře v rozvojových zemích. Jsou v ní zachyceny konkrétní případové studie z oblasti pěstování zemědělských
plodin, chovu zvířat a lovu ryb z různých koutů světa – např. Indie, Čína, Bangladéš, Kamerun, Ghana, Nigerie, Tanzánie,
Thajsko a další.
Publikace je založena na konkrétních zkušenostech a poznatcích, které byly získány užitím biotechnologií při produkci banánů, kasavy, rýže, hospodářských zvířat, krevet aj.…
2013-11-12
Evropská komise ve středu 6. 11. oznámila, že návrh rozhodnutí o povolení komerčního pěstování geneticky modifikované
kukuřice 1507 postoupí Radě, schvalovací proces tedy bude pokračovat. EK tak reaguje na rozsudek Evropského soudního
dvora, který uznal oprávněnost žaloby společnosti Pioneer na EK za nečinnost. První hlasování o uvádění kukuřice
1507 do oběhu, včetně pěstování, proběhlo v únoru 2009. Od té doby Komise pouze opakovaně žádala o odborná stanoviska
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). EFSA se vždy vyjádřila kladně k použití této GM kukuřice, odolné vůči
housenkám zavíječe kukuřičného…
2013-11-07
![]() USA: Labelling of GM food will come with costs to consumers
Ve státě Washington vznikla Iniciativa 522, která požaduje povinné značení produktů vyrobených z GM
rostlin a živočichů. Z pověření klíčových legislativních komisí senátu a sněmovny státu Washington vypracovala Washingtonská
akademie věd (WSAS) vědecky podloženou zprávu reagující na tuto iniciativu…
2013-11-04
Testování geneticky modifikované kukuřice v jižních ČecháchVýzkumný tým Biologického centra AV ČR, v.v.i., provedl v létech 2009–2011 velmi významný polní pokus, jehož cílem bylo ověřit působení geneticky modifikované (GM) kukuřice na životní prostředí. Byla otestovaná kukuřice, která by mohla najít široké uplatnění ve všech Evropských zemích, kde napadení bázlivcem kukuřičným nabylo karanténního rozšíření... Vědecká iniciativa PRRI podporuje používání a vývoj GM plodin v EvropěAgrární sektor bude muset do roku 2050 produkovat o 70% více potravin a krmiv na zhruba stejné ploše jako dnes, z čehož vyplývá nutnost uplatňovat v zemědělství zásady "udržitelné intenzifikace". Zemědělci proto potřebují mimo jiné i plodiny, které poskytují vyšší hektarový výnos, lepší využití vody, jsou méně závislé na pesticidech a hnojivech a mají lepší nutriční hodnotu. Moderní biotechnologické metody jsou z tohoto hlediska velmi důležité, protože umožňují překonat omezení konvenčního šlechtění, vytvořit specifické změny v genetickém materiálu rostlin a docílit tak požadovaných vlastností... Stanovisko EFSA k novému typu GM sójiPanel pro geneticky modifikované organismy (GMO Panel) Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecké stanovisko k žádosti společnosti Monsanto o uvedení na trh v EU geneticky modifikované sóji MON 87708 s tolerancí k herbicidu dicamba. Žádost, stejně jako posouzení ze strany EFSA, je omezena na dovoz a zpracování této sóji. O jejím pěstování v Evropě se neuvažuje...
2013-11-01
![]() Irish farmers want to be competitive with the help of biotech solution
Zástupce irských bramborářů Thomas Carpenter vyzval na konferenci v Dublinu evropskou společnost, aby prozkoumala,
jak využít možnosti biotechnologií k redukci plodinových ztrát a jak zároveň předejít environmentálním obavám. Brambory
jsou v Irsku společně s pšenicí hlavními zemědělskými plodinami. Carpenter uvedl, že výnosy těchto dvou plodin se
za posledních 20 let ustálily a běžnými metodami nelze dosáhnout na maximální výnosový potenciál, z něhož dnes schází
až 30 % z důvodu ztrát způsobených škůdci, chorobami, environmantálními a klimatickými faktory…
2013-10-29
![]() Mechanism for natural plant immunity uncovered
Mezinárodnímu týmu vědců z Anglie a Číny se jako prvním podařilo odhalit, jak přesně funguje přirozená imunita rostlin
vůči bakteriím. Tento výzkum si slibuje významné využití v praxi k tvorbě plodin, které budou rezistentní k širokému
spektru bakteriálních chorob.
Výzkum probíhal v těsné kooperaci vědecko-výzkumných pracovišť z rozdílných konců světa – v anglickém The Sainsbury Laboratory in Norwich (TSL) a na čínské univerzitě Tsinghua a Čínské akademii věd v Pekingu…
2013-10-29
![]() USDA: GMO alfalfa contamination is a market issue
Americký farmář, hospodařící ve státě Washington, si v srpnu t.r. stěžoval úřadům, že jeho vojtěška byla odmítnuta
k exportu kvůli malé příměsi GM vojtěšky tolerantní k herbicidům.
Experti následně varovali úřady, že tento případ ohrožuje obecně export vojtěšky do mnoha asijských zemí, které odmítají GMO, případně nutí farmáře testovat každou dovezenou konvenční zásilku na potvrzení nepřítomnosti GMO…
2013-10-21
![]() České Budějovice welcomes top biotechnologists
17.10.2013 se
v Českých Budějovicích uskuteční mezinárodní konference „BIOTECHNOLOGIE 2013“ – s podtitulem „Možnosti a vize
rozvoje biotechnologií v ČR“. Konference se zúčastní špičky na poli vědy a výzkumu, poradci s mezinárodními zkušenostmi
a výkonní ředitelé úspěšných biotechnologických klastrů i firem. Účastníci konference budou mít příležitost navázat
cenné kontakty i zajímavá partnerství. Odborníci z České republiky, Rakouska a Německa budou hovořit o aktuálních
trendech rozvoje biotechnologií…
2013-10-14
![]() Court of Justice of the European Union: Delays in the approval procedure of new GM crops are unlawful
Evropská komise (EK) prohrála spor se společností Pioneer Hi-Bred, která ji žalovala za nečinnost ve schvalovacím
řízení na uvádění do oběhu GM kukuřice 1507, která byla určena i pro pěstování. Podle Evropského soudního dvora
(ESD) měla EK v roce 2009 po hlasování ve výboru členských států postoupit žádost dále Radě a nikoli opakovaně žádat
o stanoviska Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). ESD uložil Evrospké komisi pokutu…
2013-10-14
![]() Which topics will be presented at the 6th International Conference on Coexistence
Blíží se listopadová konference o koexistenci. Jedná se v pořadí již o 6. ročník mezinárodního setkání na téma koexistence
zemědělských systémů založených na GM a ne-GM plodinách.
Tentokrát se konference uskuteční v Portugalsku, v hlavním městě Lisabon ve dnech 12.-15.11.2013. Minulý týden byl zveřejněn aktualizovaný program, který opět nabízí pestrou škálu témat souvisejících se souběžnou existencí GM plodin a jejich konvenčními protějšky…
2013-10-08
![]() Chief EU scientist backs damning report urging GMO ‘rethink’
Profesorka Anne Glover, hlavní vědecká poradkyně Evropské komise, podpořila stanovisko poradního výboru evropských
akademických institucí (European Academies Science Advisory Council - EASAC), že EU by měla zvážit důsledky svého
negativního postoje ke GM plodinám…
2013-10-08
![]() Consumers’ Willingness to Purchase Genetically Modified Products with Superior Benefit when the Conventional Alternative is Risky, and Its Relationship to GM Food
Na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě uskutečnili zajímavý spotřebitelský průzkum zaměřený na akceptaci produktů
vyrobených z GMO. Obecně se odborníci domnívají, že pro zvýšení přijetí GM potravin je nutné prodávat je na začátku
(než si na ně spotřebitel zvykne) „pod cenou“, a to i v případě, že GM potravina je hodnotnější než její konvenční
protějšek. Izraelský výzkum však tuto strategii převrátil…
2013-09-30
Jaké GM potraviny se mohou vyskytnout na českém
trhu?
Which GM food can occur on the Czech market?
47. Tolik druhů GMO může být aktuálně používáno jako potravina nebo potravinový doplněk na evropském, tedy i českém
trhu. Jde konkrétně o 27 typů GM kukuřice, 8 typů GM bavlníku, 7 typů GM sóji, 3 typy GM řepky a po jednom typu
GM cukrovky a GM brambor. Seznam všech GMO povolených jako potravina v EU je uveden ve veřejně dostupném registru
Evropské komise…
2013-09-30
![]() 5th International Conference on Food Engineering and Biotechnology
V březnu příštího roku se uskuteční mezinárodní konference zaměřená na téma biotechnologií, a to zejména ve vztahu
k potravinám - 5th International Conference on Food Engineering and Biotechnology.
Konference se bude konat v Malajsii a dává si za cíl propagovat výzkum a vývoj ve zmiňovaném oboru. Dalším cílem
je podpořit výměnu informací mezi výzkumníky, vývojáři, inženýry, ale i studenty a praktikanty z celého světa…
2013-09-30
BIOTECHNOLOGICKÝ VÝZKUMMezinárodní konsorcium vědců vytváří první syntetickou kvasinkuMezinárodní tým vědců pracuje na projektu Sc2.0, jehož výsledkem má být syntetická verze genomu kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Jde o unikátní světovou záležitost, kdy se různé vědecké skupiny ze 4 zemí (Velká Británie, USA, Číny a Indie) pokusí vytvořit 16 jednotlivých kvasinkových chromosomů, ze kterých se úplný genom skládá. Dr. Jef Boeke, profesor molekulární biologie a genetiky z Johns Hopkins University School of Medicine je koordinátorem projektu. Pokud se to podaří, bude to poprvé, kdy by vědci dokázali zkompletovat celý genom eukaryotického organizmu... GMO A JEJICH TESTOVÁNÍJak hodnotit riziko nových typů GM potravin a krmiv?Hodnocení rizika geneticky modifikovaných potravin a krmiv je podle předpisů EU založeno na porovnání s konvenčními potravinami a krmivy, s jejichž bezpečnou konzumací máme dlouhodobé zkušenosti. Uvedený princip je bez problémů aplikován na nejčastější typy modifikací, kterými jsou tolerance k herbicidům a rezistence ke hmyzím škůdcům. Tyto modifikace, používané již více než 10 let, spočívají ve vložení jednoho nebo dvou genů, které v rostlině produkují velmi dobře prozkoumané látky... Poskytuje genetická modifikace výhodu plevelné rýži?Koncem srpna vyvolal velkou pozornost odborníků i různých zpravodajských serverů, zaměřených proti GMO, článek autorů Wang, W. a kol. v časopise New Phytologist nazvaný “A novel EPSP synthase transgene for glyphosate resistance stimulates growth and fecundity in weedy rice (Oryza sativa) without herbicide” (Nový transgen pro EPSP syntázu, za účelem dosažení rezistence ke glyfosátu, podporuje růst a plodnost plevelné rýže bez působení herbicidu)... VĚDECKÉ AKCEZimní semestr se Science Café zahájilo genové inženýrství rostlinod 18 hodin v Café baru Mezi Světy v Kosinově ulici, Olomouc. Změny v genomu a metabolismu rostlin byly hlavním tématem přednášky Ing. Ludmily Ohnoutkové, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. U kávy seznámila vědychtivé zájemce například s tím, jak je možné zlepšovat hospodářské vlastnosti rostlin a uplatnit jejich využití...
2013-09-29
Dřívější zastánce anti-GMO kampaně dnes
kárá Greenpeace
Former anti-GMO advocate chastises Greenpeace
Mark Lynas, viceprezident
světového ekonomického
fóra zabývajícího se novými technologiemi a povoláním environmentalista, dříve spolupracoval s Greenpeace na
anti-GMO kampani. Dnes věří, že pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin zvyšuje biodiverzitu, a dokonce,
že GM plodiny mohou být přínosem pro ekologické zemědělství, neboť není nutné používat chemikálie…
2013-09-26
![]() ACRE says „EU framework for controlling GMOs is out-dated and not fit for purpose“
Ve Velké Británii mají ministři, kteří jsou zodpovědní za problematiku GMO, k dispozici při rozhodování poradní
komisi složenou z předních vědců a technických expertů – The Advisory Committee
of Releases into the Environment (ACRE). Tato komise vydala v srpnu t.r. několik zpráv zaměřených na zhodnocení
stávajícího regulatorního rámce pro GMO v EU…
2013-09-26
![]() EU Scientists: Animal Testing Not Necessary to Ensure Safety of GM Crops
Nová evropská legislativa požaduje pro zhodnocení (ne)rizikovosti geneticky modifikovaných organismů (GMO) 90 denní
krmnou studii na potkanech, a to i v případě modifikací jednoho znaku či testování GM rostlin, u nichž se kombinovaných
modifikací dosáhlo tradičním křížením. Proti tomuto požadavku vystoupili vědci z Velké Británie a Nizozemí (Harry
A. Kuiper, Esther J. Kok, Howard J. Davies)…
2013-09-15
Celosvětová
diskuze ohledně přístupu veřejnosti a jejímu podílení se na tématu GMO
Global Roundtable to Discuss Access to Information and Public Participation on GMOs
Za měsíc (16.-17.10.2013) se ve švýcarské Ženevě uskuteční celosvětová diskuze týkající se geneticky modifikovaných
organismů (GMO). Jde o společný projekt pod hlavičkou Cartagenského protokolu
a Aarhuské úmluvy. Diskuze bude zaměřena na otázky ohledně
GMO ve vztahu k veřejnosti. Diskutovat se bude přístup veřejnosti k právu a informacím týkajícím se GMO a také celkové
podílení se veřejnosti na tématu GMO…
2013-09-15
Pěstování GM plodin v ČR
GM crops growing in the Czech Republic
Česká republika je jednou z mála zemí EU, kde se produkčně pěstují geneticky modifikované (GM) plodiny. Pro upřesnění,
pěstuje se pouze GM kukuřice typu MON810 odolná vůči zavíječi kukuřičnému, a prozatím na malé ploše orné půdy s
ohledem na celkovou výměru kukuřice v ČR. Ačkoliv zkušenosti s pěstováním této kukuřice v našich podmínkách jsou
dobré…
2013-09-15
Cartagenský protokol slaví 10 let
Cartagena Protocol celebrates 10 years anniversary
11. září oslavil 10 let vzniku Cartagenský protokol. Mezinárodní smlouva
o biologické bezpečnosti byla uzavřena v lednu 2000 jako doplněk Úmluvy o biologické
rozmanitosti a vstoupila v platnost 11.9.2003. Cartagenský protokol se zaměřuje na otázku přeshraničního pohybu
geneticky modifikovaných organismů (GMO). Cílem protokolu je zajistit ochranu biologické rozmanitosti před případnými
riziky GMO…
2013-09-15
Biotrin se přidal na Facebook
Biotrin join Facebook
Koncem srpna se Biotrin připojil k sociální síti Facebook.
Náš profil najdete na www.facebook.com/biotrin ![]() Chceme tím rozšířit povědomí lidí o Biotrinu a hlavně o informacích, které pravidelně přináší. Téma moderních biotechnologií, a zejména geneticky modifikovaných organismů by se tak mělo více rozšířit mezi laickou veřejnost. Pro ty, kdo jsou registrováni na Facebooku, se náš profil zároveň stává diskuzní platformou. Budeme rádi za všechny Vaše připomínky, názory, nápady a dotazy k tématu moderních biotechnologií. Naší snahou bude pravidelně na Vaše příspěvky reagovat a v případě potřeby zahrnout i názory a odpovědi příslušných vědeckých kapacit. Budeme rádi, pokud informaci o našem novém facebookovém profilu rozšíříte dál mezi Vaše známé, přátele a kamarády a těšíme se na Vaše příspěvky.
2013-09-15
PĚSTOVÁNÍ BIOTECHNOLOGICKÝCH PLODIN V EVROPĚPěstování geneticky modifikované kukuřice MON 810 v České republice a v EUMinisterstvo životního prostředí na své webové stránce zveřejnilo letošní údaje o plochách pěstování geneticky modifikované kukuřice MON 810, odolné vůči housenkám zavíječe kukuřičného, jediné GM plodiny povolené k pěstování v zemích Evropské unie. Z přehledu je patrné, že již několik let po sobě plocha osetá MON 810 klesá. V letošním roce dosáhla pouze 2 560 ha, zatímco maximum v roce 2008 činilo 8 380 ha… VÝZKUM A BIOTECHOLOGIEArgentinští vědci vyvíjejí virus-resistentní GM bramboryArgentinští vědci vyvinuli brambor resistentní k PVY, tj. k viru Y, k původci choroby, která redukuje výnosy brambor o 20 – 80 %. Výzkum je veden s podporou argentinského ministerstva zemědělství, chovu dobytka a rybářství… GM rýže dodává protilátky proti smrtelným rotavirůmRotaviry jsou hlavní příčinou vážných průjmových onemocnění dětí a mládeže, zabíjí více než 520 000 lidí ročně, uvádí WHO. Více než 85 % takto postižených pochází ze zemí Afriky a Asie. MucoRice-ARP1 – GM rýže- byla použita ke krmení myší infikovaných ratavirem a vědecký tým objevil, že tyto myši měly signifikantně méně virů než ty, krmené normální rýží. Rýže může být používána jako doplněk očkování dětí… Vývoj biotechnologické sóji k boji proti AIDSBrazilští vědci vyvíjejí biotechnologickou sóju, která je schopná produkovat antivirový protein. Ten může být použit v boji proti viru HIV… Nová technologie umožňující rostlinám fixaci dusíku ze vzduchuNa universitě v Nottinghamu vyvinuli nový způsob, který umožní všem rostlinám přijímat dusík ze vzduchu. Fixace dusíku je proces přeměny dusíku na amoniak je důležitý pro růst a život rostlin. Pouze malé množství, jako např. luštěniny, má schopnost vázat atmosférický dusík prostřednictvím nitrifikačních bakterií, žijících na jejich kořenech. Převážné množství je odkázáno na příjem dusíku z půdy, kde se vyskytuje hlavně přidáváním dusíkatých hnojiv. LEGISLATIVAInformace o připravovaných změnách zákona o nakládání s GMOMinisterstvo životního prostředí ČR ve spolupráci se svým odborným poradním orgánem, Českou komisí pro nakládání s geneticky modifikovanými organismy (ČK GMO), připravuje novelu zákona č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, s cílem snížení administrativní zátěže především při laboratorním použití geneticky modifikovaných organismů (GMO) v nejnižší kategorii rizika. V této oblasti je stávající zákon přísnější, než vyžadují předpisy Evropské unie, což zatěžuje jak výzkumné instituce, tak správní úřady… Průzkum ukázal změny v názoru německé veřejnosti na zemědělské biotechnologieMladá generace v Německu je víc přístupná zemědělským biotechnologiím než je všeobecné mínění. To říká průzkum výzkumné instituce Dimap. Ten ukazuje, že lidé mezi 18 až 29 lety jsou liberálnější k biotechnologickému pokroku v zemědělství než ostatní věkové skupiny. Přesto je mezi mladými jen 33% těch, kteří podporují genetické inženýrství a 65% je proti němu. Zpráva GAIN o zemědělských biotechnologiích v RuskuMinisterstvo zemědělství USA (USDA) vydalo zprávu o zemědělských biotechnologiích v Rusku. GAIN (Global Agricultural Information Network) se zabývá historií zavádění legislativy a regulačních opatření. Jsou registrovány biotechnologické plodiny pro potraviny a krmiva. Obdobně tedy jako v EU je povolen jejich dovoz. Do Ruska se dováží GM kukuřice a sója a výrobky z nich… Konference o koexistenciNa adrese: http://gmcc13.org/index.php.
2013-09-09
Značení GDA je:
Dobrovolné nutriční značení GDA (Guideline Daily Amounts, v překladu doporučené denní množství) uvedla na evropský trh v roce 2006 Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu EU – FoodDrinkEurope (dříve CIAA). Tato dobrovolná iniciativa, kterou zastřešuje v České republice Potravinářská komora ČR, je otevřená pro všechny potravinářské podniky a jejím cílem je, aby byly informace na obalech potravin a nápojů uváděny po celé Evropě v jednotné a vzájemně porovnatelné podobě. Vlastní doporučené hodnoty GDA se opírají o údaje, na kterých se shodli přední evropští odborníci v oboru zdravé výživy…
2013-08-31
Maso je nedílnou součástí pestré a vyvážené výživy člověka, jenž je jedním z hlavních předpokladů zdravého tělesného
vývoje každého jedince. Navíc pohled na čerstvě připravenou pečínku dokáže pohladit na duši velkou část naší populace.
V místních podmínkách měla v tomto ohledu vždy velký význam červená masa – vepřové a hovězí. Tato masa jsou jednak
základní výrobní surovinou prakticky všech českých tradičních masných výrobků, ale také řady již legendárních pokrmů,
jako je například svíčková na smetaně nebo „knedlo vepřo zelo“.
Zřetelným trendem několika uplynulých let je postupné zvyšování zájmu spotřebitelů o čerstvé maso, které je určeno k domácí kulinární úpravě. Důvodem je bezpochyby rostoucí záliba našinců v letním grilování, ale zřejmý je rovněž pozitivní vliv mnoha populárních televizních pořadů, kde kuchařští mistři odhalují taje tuzemské i mezinárodní kuchyně. Společným doporučením všech těchto mistrů je nutnost výběru kvalitních a čerstvých surovin, které jsou vhodné pro přípravu prezentovaných pokrmů…
2013-08-31
Nanotechnologie se řadí k jedněm z nejčastěji diskutovaných technologií současnosti. Jako nanotechnologie se obecně
označuje vědní obor výzkumu a vývoje, který se zabývá cíleným vytvářením a využíváním struktur materiálů v měřítku
několika nanometrů alespoň v jednom rozměru (0,1-100 nm). Konstrukčními prvky nanotechnologie jsou molekuly a dokonce
i samotné atomy.
Záměrem této publikace je podat stručný přehled o současném vývoji v oblasti využití nanotechnologie v potravinářství a seznámit s potenciálními aplikacemi nanotechnologie v potravinářském sektoru. Výhody této technologie jsou známy…
2013-08-31
Stojíme v obchodě před regálem sýrů … Co a jak si vybrat z bohaté nabídky? Co mi chutná, co znám ze zkušeností,
co z reklamy, co má být zdravé a co mi chválili známí? Pro jakou příležitost nakupuji – chci sýr na snídani, k večeři
nebo ke sklenici vína? Mám hlouběji do kapsy nebo chci něco neobyčejného?…atd.
Obaly jsou barevné, mají pěkné obrázky, lákají k ochutnání, oslovují nás nápisy: lahodný sýr, zdravá výživa, obsahuje vápník. Třeba taky máme dietu – chceme hubnout, či naopak přibrat…
2013-08-31
Význam pekařských výrobků v našem životě a výživě je značný. Jsou základem výživové pyramidy, od nepaměti důležitou
součástí našeho jídelníčku, v minulosti ovlivňovaly životy našich předků, staly se součástí historie a kultury našeho
národa.
Česká republika má v současné době jeden z nejvyspělejších pekařských trhů v Evropě, co se týče sortimentní nabídky a úrovně jakosti výrobků. Při delším pobytu v zahraničí se nám nejvíce zasteskne po tradičním českém chlebu. Chléb, rohlík či houska jsou v Čechách fenomén, který každý den hodnotí miliony jejich konzumentů. Kvalita pekařských výrobků je předmětem častých diskuzí a samozřejmě ovlivňuje spokojenost každého z nás…
2013-08-31
Důležitost potravin z hlediska každodenních potřeb nás všech, ale také ve vztahu ke zdraví každého jedince, pokládáme
za natolik samozřejmou, že tento aspekt netřeba více rozvádět.
Potravinová legislativa se primárně a logicky soustřeďuje především na bezpečnost (zdravotní nezávadnost) produktu. Že se na trhu objeví či objevují i nebezpečné potraviny je jistá přirozenost: žádný regulativní systém ani model dozoru to nemůže vyloučit. To však nesmí být výmluvou či omluvou zodpovědných, kteří musejí pracovat na tom, aby regulativní nástroje byly účinně uplatňovány a vymáhány…
2013-08-31
Začátkem června byl v Úředním věstníku EU publikován prováděcí předpis k nařízení o geneticky modifikovaných potravinách
a krmivech.
Tento předpis, připravený ve spolupráci Evropské komise, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a expertů z členských států, má sjednotit pravidla pro podávání žádostí o uvádění na trh GM rostlin určených k použití jako potravina nebo krmivo…
2013-08-08
17. července 2013 oznámila společnost Monsanto, že stahuje všechny své žádosti o pěstování GM plodin v Evropské
unii. Jedná se o šest žádostí o různé typy GM kukuřice, po jedné žádost o pěstování sóji a cukrovky, tolerantní
k herbicidu. Jedinou výjimku, kde bude schvalovací řízení pokračovat, představuje žádost o obnovu povolení pro GM
kukuřici MON810, odolnou k housenkám zavíječe kukuřičného, která se v Evropě v omezené míře pěstuje v několika zemích,
především ve Španělsku…
2013-08-08
BIOTECHNOLOGIE V EUZbytečné obavy z GMO a následné problémy s jejich příměsíVcelku nesmyslené obavy EU z GMO plodin působí další a další komplikace. Tentokrát upozorňujeme na problematiku příměsí GMO v potravinách, krmivech a osivech… Začíná 2. fáze studie GM bramboru v CarlowTeagasc, Irsko, je připraven k zahájení 2. fáze studie u GM brambor odolných k plísni. EPA (Environmental Protection Agency) vydala souhlas k vedení polních pokusů a hodnocení dopadu na životní prostředí… EFSA: GM bavlník T304-40 je stejně bezpečný a má stejnou nutriční hodnotu jako jeho konvenční protějšekGMO Panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin byl požádán o vědecké stanovisko k bezpečnosti hmyzu rezistentní a herbicidům tolerantní GM odrůdy bavlníku T304-40, a to pro dovoz i potravinářské a krmivářské zpracování… EASAC hodnotí politiku EU vůči biotechnologickým plodinámEASAC – The European Academies Science Advisory Council, tedy poradní vědecký orgán vydal zprávu o možnostech a výhodách využívání technologií geneticky upravených plodin pro zlepšení rozvoje zemědělství. Zaměřuje se na rozporuplnost některých rozhodnutí v současné zemědělské politice EU… BIOTECHNOLOGICKÝ VÝZKUMBiotechnologie pomáhá redukovat emise plynu z chovu hovězího dobytkaBiotechnologie dokáže zvýšit produkci potravin a snižovat škodlivou tvorbu skleníkových plynů z chovu hovězího dobytka, vyplývá z článku Animal Frontiers . Clayton Neumerier, PhD. student z university of California Davis a další výzkumníci testovali skupinu dobytka ošetřovaného biotechnologickým produktem, a sice rBST. To je biotechnologicky získaný růstový hormon (rekombinantní bovinní somatotropin)… BIOTECHNOLOGIE V USAUžívání biotechnologických plodin v zemědělství USA je na vzestupuMinisterstvo zemědělství USA (USDA) uveřejnilo údaje o zavedení herbicide tolerantních a ke hmyzu resistentních plodin do zemědělské praxe od jejich uvedení do oběhu v roce 1996… Nová webová stránka odpovědí na otázky o GMONa adrese http://gmoanswers.com/ je možné hledat odpovědi na otázky týkající se geneticky modifikovaných organizmů. GMOAnswer.com je iniciativa, která usiluje o lepší porozumění veřejnosti biotechnologickým metodám v zemědělství a potravinářství. Nová webová stránka má umožnit snazší komunikaci a získání vysvětlení na nejasnosti, pochybnosti nebo obavy z vlivu GMO na zdraví lidí, zvířat a životní prostředí…
2013-08-08
Výzkumníci ze Švédské university zemědělských věd (Swedish University of Agricultural Sciences) zpracovaly rozsáhlý
přehled z několika vědeckých studií zaměřených na postoj spotřebitelů vůči GM potravinám. Využili informace získané
na základě 1 673 otázek použitých ve 214 různých studiích vedených po celém světě. Celkově se v průzkumu účastnilo
cca 200 000 respondentů…
2013-06-30
The New Techniques Working Group of the Commission (2008) considers the new biotechnological techniques applied
in plant breeding and/or the modification of other organisms…
2013-06-30
VÝZKUMNÉ PROJEKTYProjekt USDA se zaměřuje na fortifikaci rýže nezbytnými minerályMinisterstvo zemědělství USA (USDA) a další instituce se zabývají studiem genů v rýži, které jsou odpovědné za řízení příjmu a ukládání životně důležitých minerálních látek. Cílem je snaha o zvýšení výživové hodnoty rýže, kterou se živí téměř polovina světové populace… AfricaRice odhalila nové odrůdy pro AfrikuAfricaRice (The Africa Rice Center) uvolnila novou generaci odrůd rýže pod novou obchodní značkou ARICA. Název je složen z původního „Advanced Rice VI. ročník/červen/2013 Varieties for Africa“. Pracovní skupina šlechtitelů (Breeding Task Force) je mezinárodní, tvořena odborníky ze 30 afrických zemí. Byla založena v roce 2010 a pracuje v rámci Japonskem financovaného projektu „Vývoj příští generace nových odrůd rýže pro subsaharskou Afriku a jihovýchodní Asii“… Vietnam a Japonsko spolupracují na transgenesi cassavyVietnamští a japonští vědci se dohodli na studiu geneticky modifikované cassavy. Chtějí připravit odrůdy s vysokými výnosy, aby pomohly zredukovat erosi nebo vyčerpání půdy v oblastech jejího pěstování. KONFERENCE, WORKSHOPYCAST výroční meeting s názvem „Genetické inženýrství pro lepší život“Čínská asociace pro vědu a techniku (CAST) uskutečnila 15. výroční setkání 25. – 26. 5. 2013 v Guiyang City, v Číně. Čínská biotechnologická společnost (CSBT) a Čínské biotechnologické informační centrum (ChinaBIC) hostily Mezinárodní biotechnologické fórum, zdraví a zemědělství… NOVÁ ODRUDA SÓJIPlenish™ High Oleic Soybean Oil přináší funkční výhodyFirma DuPont Pioneer vyvinula pomocí genetického inženýrství novou odrůdu sóji s názvem Plenish high oleic soybean. Olej z této rostliny má vyšší stabilitu, protože obsahuje méně nestabilních nenasycených mastných kyselin a více kyseliny olejové, která je stálejší. Pro spotřebitele a potravinářské firmy je hlavní výhodou, že se při tepelné úpravě tento sójový olej méně degraduje… KRITIKA PRINCIPU PŘEDBĚŽNÉ OPATRNOSTIPravda o principu předběžné opatrnostiZdroj: Crop Biotech Update, 26. 6. 2013 Nová publikace Rady pro zemědělské vědy a technologie (Council for Agricultural Science and Technology –CAST) se týká dopadů Principu předběžné opatrnosti (PPO) na výživu současné a budoucích generací. Konstatuje, že PPO způsobuje v mnoha ohledech více škody než užitku…
2013-06-29
Bioekonomika a genomika- výzkum v této oblasti dostává významnější podporu
Ottawa, ON - Gary Goodyear, federální ministr pro vědu a techniku představil nový program pobídek růstu kanadské bioekonomiky a obnovení podpory pro další programy výzkumu genomu Molekulární „přepnutí“ pro levnější biopaliva Na Technické universitě ve Vídni objevili genetičtí inženýři trik, jak houby mohou být využity pro výrobu biopaliv mnohem levněji než dříve…
2013-06-11
OECD a biotechnologieAutor: Ing. Zuzana Doubková, MŽP ČR Aktuální témata, která přináší společenský a technologický vývoj, jsou často analyzována nejprve v Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), teprve později se jimi zabývá Evropská unie a jednotlivé státy – jako příklad z poslední doby je možno uvést nanotechnologie nebo hodnocení efektivity biopaliv. Před 25 lety byly takovým tématem biotechnologie… Světové zemědělství musí pružně reagovatZdroj: http://www2.itif.org/2013-feeding-planetwarming-world.pdf Světové zemědělství musí pružně reagovat na měnící se podmínky. K tomu bude potřebovat nové generace odrůd a moderní technologie. Bude potřebovat každý již existující nástroj a také vývoj nových technologií, včetně geneticky modifikovaných organizmů (GMO), resp. transgenních plodin. Vlády budou muset reformovat legislativu GMO, aby bylo možné vyvíjet a používat odrůdy plodin, které budou mít větší výnosy, vyšší nutriční obsah, budou schopné odolávat škůdcům, chorobám, extrémnímu horku, chladu, dešti nebo suchu. BIOTECHNICA 2013 sází na nová témata a inovativní tržištěZdroj: Deutsche Messe AG Hannover. BIOTECHNICA, vedoucí evropský veletrh biotechnologií, biověd a laboratorní techniky se uskuteční 8. - 10. října 2013 po dvacáté. Veletržní nabídka je zaměřena na bioprocesy, procesovou biotechniku, bioanalytiku, bioinformatiku a na biotechnologické aplikace ve farmacii, diagnostice, biomedicíně, výživě, zemědělství, průmyslu a životním prostředí…
2013-06-01
BIOTECHNOLOGICKÉ PLODINY A POTRAVINÁŘSTVÍBudoucnost potravinářského průmysluZdroj Financial Times, 21. listopad 2012, autor Zpráva pojednává o potřebě vyššího využití výzkumu ke zlepšení zemědělských plodin. Po mnoho let hrálo hlavní roli konvenční zemědělství, v posledních letech jsou to metody genetické modifikace (GM). Aktuální souhrn o stavu komercializace GM plodin ve světěZdroj: ISAAA, Ithaca, NY, autor James, Clive, V tomto článku se pokusíme heslovitě vyzvednout hlavní myšlenky a fakta uveřejněná autorem v rozsáhlém dokumentu. Originál (in English) si můžete přečíst zde >>>
2013-05-01
V minulosti se Sdružení BIOTRIN k hlavním vědeckým závěrům této akce několikrát
vyjadřovalo a využívalo je v informačních materiálech. V současnosti se
nám podařilo získat český překlad dokumentu, a protože hlavní závěry této
akce stále platí, přinášíme kompletní znění na našich stránkách.
Nejdůležitějším sledovaným kritériem pro Vatikán bylo využití geneticky modifikovaných plodin (GMO) při potírání hladu ve světě. Souhrnně vyjádřil závěry Svatý Otec Benedikt XVI slovy, „mohlo by být užitečné uvážit nové možnosti, které se otevírají prostřednictvím správného použití tradičních i inovativních zemědělských technik. Za stálého ohledu na to, že byly posouzeny po dostatečném testování tak, že jsou vhodné, ohleduplné k životnímu prostředí a všímavé k potřebám nejchudších lidí". Transgenní rostliny pro zajištění dostatku potravin
v kontextu rozvoje.
2013-04-11
• GMO A JEJICH POSUZOVÁNÍ
V Pandořině skříňce se ukrývají socio-ekonomické faktory - Národní zákazy pěstování GM plodin v EU - Závěry Rady za francouzského předsednictví v EU (prosinec 2008) - Zpráva Evropské komise (duben 2011) - Norský příklad - Aktivní Holandsko - Diskuze v rámci Cartagenského protokolu - Zkušenosti se socio-ekonomickými aspekty ve světě - • Studentská vědecká konference o biotechnologii a biomedicíně se uskuteční v Brně ve dnech 10.-12. dubna 2013. Dnes již tradiční studentskou konferenci pořádá BIOMANIA a.s. a Ústav experimentální biologie, Masarykovy university. www.biomania.cz/conference-2013
2013-03-22
• Použití GMO ve farmacii – schvalovací proces
V Evropě se využití moderních biotechnologií nejvýrazněji prosazuje v oblasti zdravotnictví, kde geneticky modifikované organismy (GMO) hrají důležitou roli ve vědeckém výzkumu a současně se významně podílejí i na hospodářských výsledcích farmaceutického průmyslu. Zatímco GM zemědělské plodiny jsou v EU přijímány převážně negativně, přínos biotechnologií ve výzkumu, farmacii a medicíně nikdo nezpochybňuje… • GM pyl v medu - Případ K. H. Bablok Ve druhé polovině minulého roku vyvstal veliký otazník nad paralelním prováděním dvou dosud nezávislých hospodářských aktivit, a to pěstováním GM rostlin a včelařstvím. Tyto dvě činnosti byly zásadně spojeny dne 6. září 2011 rozhodnutím Evropského soudního dvora (ESD) v případu amatérského německého včelaře K.H.Babloka. Tento soudní spor se začal řešit již v roce 2005, kdy byla zjištěna přítomnost geneticky modifikované kukuřice MON810 v medu tohoto včelaře. Jeho úly se nacházejí asi 500 metrů od pozemků Freistaat Bayern, na kterých se pěstuje GM kukuřice MON810 pro účely vědeckého výzkumu. Ve včelařských produktech K. H. Babloka bylo nalezeno stopové množství pylu geneticky modifikované kukuřice…
2013-02-15
Sdružení Biotrin se v roce 2012 zabývalo jako obvykle informováním veřejnosti
o moderních biotechnologiích. Největší podíl z činnosti Biotrinu zaujímaly
zemědělské biotechnologie, resp. GMO a to ve spolupráci s orgány státní
správy, zahraničními a tuzemskými partnery.
K dalším aktivitám každoročně řadíme konzultace a předávání odborných informací novinářům, poslancům a konzultace vyžádané firmami. Členové sdružení také publikovali, vystupovali v mediích a aktivně se účastnili mnoha vědeckých nebo popularizačních akcí zaměřených na biotechnologie…
2012-12-02
Dne 3. prosince 1997 se podařilo devíti významným odborníkům z řad
vysokých škol a akademie věd ČR založit sdružení, které vymezilo svoji činnost
na informování veřejnosti o biotechnologiích na základě vědeckých poznatků.
Mezi hlavní zakládající členy patřil profesor Karlovy university Jaroslav
Drobník a tehdejší předseda Akademie věd ČR profesor Václav Pačes…
2012-12-02
Zemědělství poskytlo člověku živícímu se sběrem a lovem vydatnější a jistější
zdroj potravy...
Z obsahu: • Předmluva • Od tradičního šlechtění k biotechnologiím • DNA – základní kámen biotechnologií • Transgenní rostliny • Transgenní zvířata • Transgenní mikroorganismy • GM potraviny v EU • GM potraviny ve světě • Bezpečnost produktů z GMO • Perspektivy GMO • GMO v otázkách a odpovědích
Autor: Ing. Bc. Zuzana Stratilová
Ministerstvo zemědělství ČR Odbor bezpečnosti potravin
2012-12-02
Prof. RNDr. Jaroslav Drobník, CSc. zemřel
![]()
Musíme vám s politováním oznámit, že náhle zemřel
prof. RNDr. Jaroslav Drobník, CSc, emeritní profesor PřF. UK a předseda Sdružení BIOTRIN. Tato zpráva nás hluboce zasáhla, protože to byl především dobrý člověk s vynikajícím intelektem, činorodý a neúnavný přírodovědec, pedagog a publicista. V něm ztrácíme výraznou osobnost, nestora české biotechnologie, jehož nezdolná energie udivovala všechny, kteří ho osobně znali.
†
2012-09-03
HT Plodiny - Plodiny necitlivé na systémové herbicidy…
Panorama roku 2010 - pod ovzduším biotechnologie… Politické rušno i v plodinách… Potřebuje ekologické zemědělství strašit veřejnost?…
2012-05-08
Ad Kdo je ekolog…
Genové inženýrství a evropská demokracie… Inzulin a historie vědy… Nové možnosti – nové starosti… Společenské vědy… K prezentaci Ústavu jaderného výzkumu Řež a.s.…
2012-05-08
Čeští studenti a vědci mají i letos možnost získat pomoc při založení podnikání
v biotechnologických oborech a ještě vyhrát finanční odměnu. Ti nejlepší
se dostanou na jednání s německým investorem. Kontaktním a poradenským místem
pro české projekty je Jihomoravské inovační centrum v Brně.
![]()
2012-02-24
Český rozhlas: Leonardo
Vstupte! (15.02.2012) Mediální obraz geneticky modifikovaných organismů se skládá především z vášní zapřisáhlých odpůrců a příliš nadšených obhájců. Jen málokdy dochází na skutečné objasnění problematiky. Alespoň trochu se o to v rámci necelé hodiny pokusí host, kterého do vysílání pozval redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk. ![]()
2012-02-20
Výzkum GMO, který stál Evropany přes 300 milionů eur představovaný 130 projekty
prováděnými 500 nezávislými vědeckými týmy, ukázal, že způsob šlechtění
přenosem genů se co do rizika neliší od jiných (třeba od zmíněného ozařování).
Jak ze situace ovládané vypěstovaným strachem občanů (= voličů) vyjít a
otevřít cesty evropskému zemědělství k pokroku a konkurenceschopnosti?
Předkládáme jeden z pokusů a připojujeme několik otázek pro ty, kdo o tom přemýšlejí ![]()
2011-11-21
Inspirací pro vznik dokumentu byl výzkum, který neprokázal žádný nepříznivý
vliv geneticky modifikované kukuřice a brambor na užitečné organizmy. Ani
sledované složky ekosystému kukuřičného pole nebyly ovlivněny.
![]() ![]()
2011-10-07
2011-06-21
Evropská Komise (EK) se zajímá o mínění svých občanů – spotřebitelů a k
tomu využívá mj. výzkumu pomocí tzv. Eurobarometru. Jedná se o průzkum názorů
na určitá témata, co si občané myslí, co znají, jak jsou informováni, čemu
věří, čeho se bojí atd. V poslední době se takovéto výzkumy zaměřily na
oblast chemických látek a jejich vnímání spotřebiteli. Prioritně se týkají
potravin, zajímavé je ale i srovnání ve vztahu ke spotřebnímu zboží, které
zde stručně prezentujeme.
![]()
2010-08-29
2010-07-07
Druhého března přišla z Bruselu potěšitelná zpráva. Nový komisař John Dalli,
který má v Evropské komisi na starosti transgenní, čili úředně geneticky
modifikované plodiny, navrhl, že státy mohou, pokud chtějí, pěstovat průmyslový
brambor Amflora. Ten poskytuje škrob složený pouze rozvětveného polymeru
glukosy – amylopektinu – a proto se po chemické úpravě hodí jako aviváž
pro textilní a papírenskou výrobu. Dobrá zpráva pro naše bramboráře na Vysočině
i pro škrobárny.
![]()
2010-03-08
V Bruselu máme novou Komisi. Z hlediska biotechnologie pozorujeme změny,
které zprvu nevypadaly radostně. Regulace transgenních plodin přešla s ředitelství
životního prostředí na ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitelů. Zdálo
se, že to nepřímo podporuje agitaci podstrkující transgenům vymyšlená zdravotní
rizika. Ale výsledek příjemně překvapil. Komisař John Dalli z Malty oznámil
(IP/10/222) druhého března, že navrhne členským státům, aby se samy rozhodly,
zda budou či nebudou pěstovat několik dalších transgenních plodin.
![]()
2010-03-08
V Bruselu máme novou Komisi. Z hlediska biotechnologie pozorujeme změny,
které zprvu nevypadaly radostně. Regulace transgenních plodin přešla s ředitelství
životního prostředí na ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitelů. Zdálo
se, že to nepřímo podporuje agitaci podstrkující transgenům vymyšlená zdravotní
rizika. Ale výsledek příjemně překvapil. Komisař John Dalli z Malty oznámil
(IP/10/222) druhého března, že navrhne členským státům, aby se samy rozhodly,
zda budou či nebudou pěstovat několik dalších transgenních plodin.
![]()
2009-09-29
2009-06-07
2009-03-16
2009-03-12
Naši zemědělci každým rokem zvyšují plochy jediné v EU povolené plodiny
vyšlechtěné přenesením genů – Bt kukuřice. Vede je k tomu vyšší užitek a
také možnost vyloučit použití chemických insekticidů způsobujících velké
škody na přírodě, včetně některé lovné zvěře. V EU čtyři státy - Maďarsko,
Řecko, Rakousko a Francie – zakázaly pěstování této plodiny schopné se bez
chemie ubránit škůdcům a poskytující zdravotně nezávadný produkt. Pro neodůvodněnost
těchto zákazů porušujících odsouhlasená pravidla EU a prokázanou podrobnou
analýzou, je Komise EU vyzvala, aby zákazy odvolaly. V diskusi na Žofíně
10. března jste oznámil že vláda České Republiky se usnesla tyto zákazy
naopak podporovat.
![]()
2009-02-20
Film Spor o geny byl natočen v roce 1999 aby veřejnosti vysvětlil podstatu
transgenose a konfrontoval agitaci postavenou na víře se skutečností. Jelikož
se nemění jak podstata metody, tak věrouka zmíněných sekt nezávislá na faktických
zkušenostech a pokroku vědy, film zůstává stále aktuální.
Nyní je dostupný jako pětidílný seriál na serverech Stream.cz a Youtube.com ![]()
2009-02-02
2009-01-18
2008-10-06
2008-09-08 Parlamentní zpravodaj str. 35
Zemědělství v souvislostech Prof. RNDr. Jaroslav Drobník, CSc. Biotechnologie hrají důležitou úlohu v řešení současných problémů s výživou lidstva, nedostatkem pitné vody a znečišťováním prostředí. Přílišná restrikce ze strany EU a nesmyslné pověry však brání jejich efektivnímu využívání. ![]()
2008-06-09
2008-06-09
Last century brought several biotechnology methods in breeding and plant
and animal propagation. This contribution is focused on plant breeding,
which was up to the seventies based on random occurrence of new traits.
Recombinant DNA technique provided an opportunity to introduce desired new
traits selectively and rationally by transgenesis. This breeding technology
when used properly brings benefit to farmers, consumers and environment...
Jaroslav Drobník na konferenci BIOTECHNOLOGIE 2008, 14 února, České Budějovice ![]()
2007-11-26
Průvodce biotechnologiemi
/Biotechnologie v zemědělství a potravinářství/
2006-12-11
BIOTRIN
Kulatý stůl 2006
2006-11-07
|
Reminder to content type on to
|