Sdružení BIOTRIN spolupracuje se spotřebitelskými organizacemi ČR v rámci pracovní skupiny
Potraviny a spotřebitel
při České technologické platformě pro potraviny
Pod její záštitou jsou vydávány tiskoviny na podporu orientace spotřebitele v kvalitě potravinářských
výrobků
Na Čínské zemědělské univerzitě provedli výzkumnou studii, která sledovala, jak budou reagovat nosnice na krmivo
obsahující geneticky modifikovanou (GM) kukuřici BVLA430101. Jedná se o transgenní kukuřici transformovanou mikrobiálním
genem pro fytázu phyA. Fytáza, která se podílí na rozkladu kyseliny fytové, má velký význam ve zvyšování nutriční
hodnoty krmiv pro monogastrické živočichy, tedy i nosnice. …
Vědci z britského John Innes Centre objevili, že zvýšením obsahu antokyanů v rajčatech se může prodloužit jejich
doba trvanlivosti a tedy i prodejnosti v obchodech. O tomto objevu podávají detailnější informace ve své zprávě
nazvané Anthocyanins Double the Shelf Life of Tomatoes by Delaying Overripening and Reducing Susceptibility to Gray
Mold…
Nedávno vyšla zpráva Institute for Responsible Technology (IRT), kde je konzumace GM potravin spojována se vznikem
alergických reakcí vedoucích ke střevním poruchám, celiakii či až k autoimunitním poruchám (celiakie = přecitlivělost
na lepek). Podle IRT je takovými alergickými reakcemi postiženo 18 milionů Američanů a viníkem jsou podle zprávy
mj. GM plodiny, zejména pak Bt toxin a glyfosát. Na základě toho začali v Americe někteří doktoři předepisovat diety
bez GMO. …
První potravina z GM živočicha je blízko spotřebitelům. Kanada povolila americké biotechnologické firmě AquaBounty
Technologies Inc. export až 100 tisíce jiker GM lososa ročně z umělé líhně na Ostrově prince Edwarda (kanadská pobřežní
provincie) do Panamy. Prozatím se tedy nejedná o povolení konzumace GM lososa ani jeho jiker. Nicméně, tento krok
umožní firmě AgquaBounty zvýšit produkci GM lososů na obou zmiňovaných lokalitách, kde byli prozatím chováni pouze
pokusně v menším měřítku…
Stojíme v obchodě před regálem sýrů … Co a jak si vybrat z bohaté nabídky? Co mi chutná, co znám ze zkušeností,
co z reklamy, co má být zdravé a co mi chválili známí? Pro jakou příležitost nakupuji – chci sýr na snídani, k večeři
nebo ke sklenici vína? Mám hlouběji do kapsy nebo chci něco neobyčejného?…atd. Obaly jsou barevné, mají pěkné
obrázky, lákají k ochutnání, oslovují nás nápisy: lahodný sýr, zdravá výživa, obsahuje vápník. Třeba taky máme dietu
– chceme hubnout, či naopak přibrat…
Význam pekařských výrobků v našem životě a výživě je značný. Jsou základem výživové pyramidy, od nepaměti důležitou
součástí našeho jídelníčku, v minulosti ovlivňovaly životy našich předků, staly se součástí historie a kultury našeho
národa. Česká republika má v současné době jeden z nejvyspělejších pekařských trhů v Evropě, co se týče sortimentní
nabídky a úrovně jakosti výrobků. Při delším pobytu v zahraničí se nám nejvíce zasteskne po tradičním českém chlebu.
Chléb, rohlík či houska jsou v Čechách fenomén, který každý den hodnotí miliony jejich konzumentů. Kvalita pekařských
výrobků je předmětem častých diskuzí a samozřejmě ovlivňuje spokojenost každého z nás…
Důležitost potravin z hlediska každodenních potřeb nás všech, ale také ve vztahu ke zdraví každého jedince, pokládáme
za natolik samozřejmou, že tento aspekt netřeba více rozvádět. Potravinová legislativa se primárně a logicky soustřeďuje
především na bezpečnost (zdravotní nezávadnost) produktu. Že se na trhu objeví či objevují i nebezpečné potraviny
je jistá přirozenost: žádný regulativní systém ani model dozoru to nemůže vyloučit. To však nesmí být výmluvou či
omluvou zodpovědných, kteří musejí pracovat na tom, aby regulativní nástroje byly účinně uplatňovány a vymáhány…
Výzkumníci ze Švédské university zemědělských věd (Swedish University of Agricultural Sciences) zpracovaly rozsáhlý
přehled z několika vědeckých studií zaměřených na postoj spotřebitelů vůči GM potravinám. Využili informace získané
na základě 1 673 otázek použitých ve 214 různých studiích vedených po celém světě. Celkově se v průzkumu účastnilo
cca 200 000 respondentů …
Nanotechnologie se řadí k jedněm z nejčastěji diskutovaných technologií současnosti. Jako nanotechnologie se obecně
označuje vědní obor výzkumu a vývoje, který se zabývá cíleným vytvářením a využíváním struktur materiálů v měřítku
několika nanometrů alespoň v jednom rozměru (0,1-100 nm). Konstrukčními prvky nanotechnologie jsou molekuly a dokonce
i samotné atomy. Záměrem této publikace je podat stručný přehled o současném vývoji v oblasti využití nanotechnologie
v potravinářství a seznámit s potenciálními aplikacemi nanotechnologie v potravinářském sektoru. Výhody této technologie
jsou známy…
Maso je nedílnou součástí pestré a vyvážené výživy člověka, jenž je jedním z hlavních předpokladů zdravého tělesného
vývoje každého jedince. Navíc pohled na čerstvě připravenou pečínku dokáže pohladit na duši velkou část naší populace.
V místních podmínkách měla v tomto ohledu vždy velký význam červená masa – vepřové a hovězí. Tato masa jsou jednak
základní výrobní surovinou prakticky všech českých tradičních masných výrobků, ale také řady již legendárních pokrmů,
jako je například svíčková na smetaně nebo „knedlo vepřo zelo“. Zřetelným trendem několika uplynulých let je postupné
zvyšování zájmu spotřebitelů o čerstvé maso, které je určeno k domácí kulinární úpravě. Důvodem je bezpochyby rostoucí
záliba našinců v letním grilování, ale zřejmý je rovněž pozitivní vliv mnoha populárních televizních pořadů, kde
kuchařští mistři odhalují taje tuzemské i mezinárodní kuchyně. Společným doporučením všech těchto mistrů je nutnost
výběru kvalitních a čerstvých surovin, které jsou vhodné pro přípravu prezentovaných pokrmů…
Značení GDA je:
 | na první pohled jasná informace o obsahu energie, |
 | procenty vyjádřený podíl doporučeného denního množství energie, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin
a sodíku, obsažený v přesně stanoveném množství výrobku, |
 | jednotný standard značení potravin a nápojů, používaný potravinářskými výrobci dobrovolně. |
Dobrovolné nutriční značení GDA (Guideline Daily Amounts, v překladu doporučené denní množství) uvedla
na evropský trh v roce 2006 Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu EU – FoodDrinkEurope (dříve CIAA).
Tato dobrovolná iniciativa, kterou zastřešuje v České republice Potravinářská komora ČR, je otevřená pro všechny
potravinářské podniky a jejím cílem je, aby byly informace na obalech potravin a nápojů uváděny po celé Evropě v
jednotné a vzájemně porovnatelné podobě. Vlastní doporučené hodnoty GDA se opírají o údaje, na kterých se shodli
přední evropští odborníci v oboru zdravé výživy…
Brožura ke stažení. Co potřebujeme vědět o potravinách z geneticky modifikovaných
plodin.
Obsah:
• Úvodní slova
• Strašák GMO – otázky a odpovědi
• Pro vás, kteří chcete přijít věcem na kloub

|