
BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými pracovníky pro šíření informací
o moderních biotechnologiích. Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.
Věda, výzkum a vývoj
Pokroky v biotechnologickém výzkumu a vývoji, vyjádření vědců k problematice GMO
Zatímco je v Číně rýže nejdůležitější potravinou, je kukuřice stále nejdůležitějším zdrojem krmiv. „Phytase-maize“
je kukuřice geneticky modifikovaná, aby obsahovala enzym fytázu. Klasická kukuřice totiž obsahuje fytáty, v nichž
je vázaný fosfor, ale monogastrická zvířata jako jsou vepři nebo drůbež nedokáží pomocí svých trávicích enzymů fytáty
rozkládat. Z toho vyplývá, že důležitý stavební prvek fosfor odchází z těla zvířat prakticky nevyužit. Fytáza je
činitel, který fytáty štěpí a zvířata lépe prospívají. Navíc není tak vysoký obsah fosforu v jejich exkrementech
a nezatěžuje tolik životní prostředí…
2014-02-17
![]() Feeding study do not show any adverse effects of GM corn on laying hens
Na Čínské zemědělské univerzitě provedli výzkumnou studii, která sledovala, jak budou reagovat nosnice na krmivo
obsahující geneticky modifikovanou (GM) kukuřici BVLA430101. Jedná se o transgenní kukuřici transformovanou mikrobiálním
genem pro fytázu phyA. Fytáza, která se podílí na rozkladu kyseliny fytové, má velký význam ve zvyšování nutriční
hodnoty krmiv pro monogastrické živočichy, tedy i nosnice.…
2014-01-26
![]() Anthocyanins double the shelf life of tomatoes
Vědci z britského John Innes Centre objevili, že zvýšením obsahu antokyanů v rajčatech se může prodloužit jejich
doba trvanlivosti a tedy i prodejnosti v obchodech. O tomto objevu podávají detailnější informace ve své zprávě
nazvané Anthocyanins Double the Shelf Life of Tomatoes by Delaying Overripening and Reducing Susceptibility to Gray
Mold…
2014-01-09
![]() ![]() Seralinis study linking GM maize to rat tumours is retracted
Mezinárodní vědecký časopis Food and Chemical Toxicology vyřadil ze svých vědeckých
publikací kontroverzní článek, který tvrdí, že GM kukuřice způsobuje nádory u potkanů. Článek prof. Seraliniho a
jeho týmu byl původně odsouhlasen recenzenty časopisu a publikován v minulém roce (viz Séralini, G.-E.
et al. Food Chem. Toxicol. 50, 4221–4231; 2012).
Reakcí na něj byla bouře protestů jiných vědeckých týmů, včetně EFSA nebo německého federálního institutu pro hodnocení rizik v Berlíně – BfR.…
2013-12-03
![]() Mechanism for natural plant immunity uncovered
Mezinárodnímu týmu vědců z Anglie a Číny se jako prvním podařilo odhalit, jak přesně funguje přirozená imunita rostlin
vůči bakteriím. Tento výzkum si slibuje významné využití v praxi k tvorbě plodin, které budou rezistentní k širokému
spektru bakteriálních chorob.
Výzkum probíhal v těsné kooperaci vědecko-výzkumných pracovišť z rozdílných konců světa – v anglickém The Sainsbury Laboratory in Norwich (TSL) a na čínské univerzitě Tsinghua a Čínské akademii věd v Pekingu…
2013-10-29
![]() Chief EU scientist backs damning report urging GMO ‘rethink’
Profesorka Anne Glover, hlavní vědecká poradkyně Evropské komise, podpořila stanovisko poradního výboru evropských
akademických institucí (European Academies Science Advisory Council - EASAC), že EU by měla zvážit důsledky svého
negativního postoje ke GM plodinám…
2013-10-08
![]() 5th International Conference on Food Engineering and Biotechnology
V březnu příštího roku se uskuteční mezinárodní konference zaměřená na téma biotechnologií, a to zejména ve vztahu
k potravinám - 5th International Conference on Food Engineering and Biotechnology.
Konference se bude konat v Malajsii a dává si za cíl propagovat výzkum a vývoj ve zmiňovaném oboru. Dalším cílem
je podpořit výměnu informací mezi výzkumníky, vývojáři, inženýry, ale i studenty a praktikanty z celého světa…
2013-09-30
![]() ACRE says „EU framework for controlling GMOs is out-dated and not fit for purpose“
Ve Velké Británii mají ministři, kteří jsou zodpovědní za problematiku GMO, k dispozici při rozhodování poradní
komisi složenou z předních vědců a technických expertů – The Advisory Committee
of Releases into the Environment (ACRE). Tato komise vydala v srpnu t.r. několik zpráv zaměřených na zhodnocení
stávajícího regulatorního rámce pro GMO v EU…
2013-09-26
![]() EU Scientists: Animal Testing Not Necessary to Ensure Safety of GM Crops
Nová evropská legislativa požaduje pro zhodnocení (ne)rizikovosti geneticky modifikovaných organismů (GMO) 90 denní
krmnou studii na potkanech, a to i v případě modifikací jednoho znaku či testování GM rostlin, u nichž se kombinovaných
modifikací dosáhlo tradičním křížením. Proti tomuto požadavku vystoupili vědci z Velké Británie a Nizozemí (Harry
A. Kuiper, Esther J. Kok, Howard J. Davies)…
2013-09-15
The New Techniques Working Group of the Commission (2008) considers the new biotechnological techniques applied
in plant breeding and/or the modification of other organisms…
2013-06-30
Bioekonomika a genomika- výzkum v této oblasti dostává významnější podporu
Ottawa, ON - Gary Goodyear, federální ministr pro vědu a techniku představil nový program pobídek růstu kanadské bioekonomiky a obnovení podpory pro další programy výzkumu genomu Molekulární „přepnutí“ pro levnější biopaliva Na Technické universitě ve Vídni objevili genetičtí inženýři trik, jak houby mohou být využity pro výrobu biopaliv mnohem levněji než dříve…
2013-06-11
|
Reminder to content type on to
|